Udgravningen af Rantaväylä-tunnelen er afsluttet

Afslutningen af udgravningen af Rantaväylä-tunnelen i Tampere, som tog halvandet år, blev fejret med den finske tradition med tjæring af gulvet.

Gravearbejdet i Tampere Rantaväylä-tunnelen i Finland tog over halvandet år og blev afsluttet med en gulvtjæringsceremoni den 17. juni 2015. I alt er godt 650.000 kubikmeter klippegrund gravet ud, hvilket svarer til 100.000 vognlæs eller en række køretøjer fra Helsinki til Litauen.

De næste faser i tunnelarbejdet, som anlæggelse af vejen, beklædning og tekniske anlæg samt installation af tekniske systemer, går i gang snarest.

Finsk tradition ved underjordisk anlægsarbejde

At tjære gulvet er en finsk tradition inden for mine- og tunnelbygning. Den har rødder i de ofte forgæves forsøg på at forsegle primitive miner med tjære for flere hundrede år siden. Tjære er bedre egnet til at tætne både og huse.

Men den symbolske skik overlevede ikke desto mindre. Håndværkerne bliver stadig fejret, og "gulvet tjæres" for at bortjage onde ånder ved afslutningen af et projekt. Ceremonien svarer til den internationale "gennembrydningsceremoni" og rejsegildet inden for byggeri. Begivenheden er først og fremmest håndværkernes egen fest.

De finske Lemminkäinen-medarbejdere har gjort en indsats for at eksportere traditionen til andre lande. Det nyeste tilfælde var i Kiruna i Sverige, hvor gulvet blev tjæret efter afslutningen af vores projekt.

Tekst: Riikka Vuokila
Fotos: Susanna Lyly

17-11-2015

2 personer synes godt om dette