Et campusområde til læring

Et nyt campusområde er under opførelse i Pudasjärvi, som kombinerer lokalt træ med moderne teknologi og design, så der kan skabes miljøer, som kan tilpasses undervisning og læring.

Hvad ville være et mere naturligt valg som byggemateriale end det råstof, som vi er omringet af - tømmer? Det var tankegangen i Pudasjärvi i det nordlige Finland, hvor verdens største campusområde bygget af træ er under opførelse i midten af byen. Cirka 800 elever på folkeskole- og gymnasieniveau flytter ind i den nye skole i efteråret 2016.

Vi er ansvarlige for design og udførelse af campusområdet. Skolen bygges under PPP-modellen, som betyder, at vi også står for vedligeholdelsen af skolen, reparationer og brugerfaciliteter i løbet af de næste 25 år.

Nye læringsmetoder

Ifølge Esa Kemppainen, som er ansvarlig for forretningsaktiviteterne forbundet med PPP-modellen hos Lemminkäinen, understøtter det skolemiljø, som er blevet designet til campusområdet i Pudasjärvi, en forståelse for nærområdet og en ny tilgang til læring: "Lemminkäinen ønsker at være en del af en proces, som helt enkelt er rettet mod læring. Væggene og bygningerne er blot instrumenter."

Esa udtaler, at målet er at skabe sunde og sikre læringsmiljøer med optimal pladsudnyttelse, hvor forholdene er fleksible og kan tilpasses, og læringsmaterialerne for en stor dels vedkommende er elektroniske. Kantinefaciliteterne, udendørsområderne og gangene giver brugerne i forskellige aldre mulighed for at læse og slappe af, nøjagtig som klasseværelserne på skolen. "Konceptet om ansvar for hele livscyklussen passer rigtig godt sammen med denne tilgang," tilføjer Esa.

Et naturligt valg

En bygning i træ passer perfekt med byens image, hvor der bor 8.500 personer, som er omgivet af skove og vand. Befolkningstætheden er blot 1,5 indbyggere per kvadratkilometer, og Pudasjärvi er desuden hjemsted for Iso-Syöte, som er Finlands sydligste fjeld. Det nye campusområde, som omfatter fire bygninger, ligger ved siden af en flod og kan ses fra motorvejen i nærheden.

Det var dog ikke kun af hensyn til udseendet, at man valgte disse bygningsmaterialer: byens gamle skolebygninger var plaget af dårligt indeklima, og træ blev anset som en løsning af disse problemer. Byen havde i forvejen positive erfaringer med en bygning af træ med kontorer og børnepasning.

Udarbejdelse af modeller gør arbejdet nemmere.

Udførelsen af campusområdet er gjort lettere ved hjælp af designstyring og udarbejdelse af modeller i opførelsesfasen, udtaler indkøbsingeniør Hanna Keskiaho. "Eftersom vi er ansvarlige for at designe projektet, vil byggepladsen kunne påvirke designløsningerne, således at det sikres, at de er effektive i forhold til installation og andre arbejdsfaser."

Udarbejdelse af modeller hjælper med at fastlægge de nøjagtige placeringer af detaljer som ventilationsskakter, hvilket betyder, at de nødvendige åbninger kan laves i træet fra fabrikken. Ifølge Hanna er træ et nyt og interessant materiale for nogen, der er vant til at bygge i beton, og selvom trævæggene bliver rejst af et firma, der præfabrikerer huse, skal der af alle parter tages højde for de krav, der stilles ved brug af træ.

Trævæggene skal have en tykkelse på 27,5 cm, og de er helt klar, når de er rejst og behandlet. "Træ har en tendens til at falde sammen over tid, så vi giver lidt rum til det over vinduet, hvor vi fylder ud med uld," forklarer Hanna.

Vejrbetingelserne har været gode i den forgangne vinter, for temperaturerne har ikke været så lave, at man ikke kunne bygge. "Samtidig skal man undgå at træet bliver fugtigt eller vådt, fordi det så bliver større." Vinteren er et godt tidspunkt at bygge i træ, fordi omgivelserne er klare, og luften er tør."

Pudasjärvi-campusområdet

  • Færdiggøres i 2016. Bygningsprojekt samt vedligeholdelse i 25 år.
  • Skolen får plads til cirka 800 elever.
  • Campusområdet omfatter fire bygninger, som huser grundskolen, gymnasiet, et voksenuddannelsescenter og skolens idrætsområde.
  • Gulvarealet omfatter cirka 9.700 kvadratmeter. Cirka 29 kilometer træ.
  • Træet leveres af Kontiotuote Oy.

Tekst: Pirkko Koivu
Foto: Jaani Föhr

Leo Leinonen, byggearbejder, arbejdsmiljørepræsentant, Lemminkäinen

Lokale operatører var involveret i arbejdet med fundamentet såvel som i levering af træ og vinduer, som vi er nået til nu. Samarbejdet med underleverandørerne har været smidigt. Jeg er personligt involveret i en lang række arbejder fra rengøring af bygningen til hældning. For nylig arbejdede jeg med at montere laminerede træstammer og bærende bjælker i alle fire byggeområder, mens jeg også udførte noget svejsearbejde. I min rolle som arbejdsmiljørepræsentant overvåger jeg arbejdssikkerheden på byggepladsen, og vi har ikke haft nogle større uheld. Ugentligt udfører vi sikkerhedsforanstaltninger på byggepladsen, samtidig med at vi har et ugentligt møde, hvor vi gennemgår arbejdsmiljøet og andre emner vedrørende byggepladsen, hvorefter eventuelle problemer rettes.

Eero Talala, fungerende teknisk direktør, Pudasjärvi kommune

Lemminkäinen var det eneste entreprenørfirma, der kunne tilbyde den løsning vi søgte, som skulle være et campusområde i træ finansieret ved brug af PPP-modellen. Samarbejdet har forløbet godt, og når byggeriet er færdigt, kan elever og lærere gå i gang i moderne og stimulerende omgivelser. PPP-modellen sikrer, at vi ikke skal bekymre os om campusområdet i 25 år. Leverandøren udfører arbejdet med høj kvalitet, og vedligeholdelse og reparationer udføres rettidigt. Vi ved, hvor høje vedligeholdelsesomkostningerne for denne skole bliver i løbet af denne periode. Hvis PPP-modellen ikke var i brug, skulle beslutninger om vedligeholdelse og reparationer tages af beslutningstagere i kommunen. De har normalt altid noget andet og mere presserende at bruge penge på.

Jalo Poijula, administrerende direktør, Kontiotuote Oy

Det var et logisk valg for os som lokal operatør at indlede dette samarbejde med Lemminkäinen. Træet kommer fra skove, som er indenfor 80 kilometers afstand af byggepladsen. Det har været interessant og lærerigt at arbejde sammen med Lemminkäinen: en stor operatør, som arbejder på en standardiseret og systematisk måde uden at haste ting igennem, men som alligevel får færdiggjort tingene til tiden. Vores eksperter har arbejdet tæt sammen med strukturdesigneren og arkitekten. Hver af dem har bibragt projektet specialiseret viden, som de andre ikke besidder. Projektet er en vigtig milepæl for os, og det har endog tiltrukket international opmærksomhed.

Pudasjärvi video

      

19-05-2015

16 personer synes godt om dette