Kirurgisk sprængning i Norge

Fra 2.000 til 11.000 liter per sekund. Hver time. Hver dag. 365 dage om året. VEAS vandrensningsanlæg håndterer Oslo’s spildevand i deres faciliteter i Slemmestad. Lemminkäinen bygger en ny skakt og fjeldhal til håndtering af bomuldstamponernes sidste rejse.

"Vore faciliteter i Slemmestad behandler spildevand fra gader og kloakker fra et område med 600.000 indbyggere i det vestlige Oslo. Spildevandet kommer ind i vores faciliteter gennem et rør 15 meter under havoverfladen og pumpes op til syv meter over havoverfladen gennem fire roterende filtre, der filtrerer det tørre materiale fra spildevandet fra" fortæller Projektchef Per Torp fra VEAS.

Tørt affald. Et andet ord for servietter, madrester, bleer og andre ting der ikke skulle have været skyllet ud i toilettet eller smidt på gaden. Men som stadig bliver det. Ifølge VEAS er mængden af tørt affald i spildevandet og kloakkerne steget markant i de seneste år. VEAS' faciliteter i Slemmestad udenfor Oslo blev bygget i 1980, og trænger til at blive udbygget.

"Vi ønsker at forbedre den del af processen, der håndterer den første filtrering af spildevandet for at øge effektiviteten og leve op til hygiejne- og HSE-kravene," fortæller Per Torp.

Arbejde under jorden

Lemminkäinen Norges bygningsafdeling fik opgaven, og arbejder på stedet med et hold af tunnel og klippearbejdere, ledet af Tomas Lindström.

"Vi skal til at sprænge en ny fjeldhal under de roterende filtre, der skal bruges til opbevaring og transport af containere med tørt affald. Vi skal også bygge en skakt fra de roterende filtre og ned til containerne. Når vi har gjort vores arbejde, kører det tørre affald i et lukket system, hvor det tørre affald transporteres i rør gennem filtre, ned i skakten og ind i containere, der til slut køres med trucks til et depot," fortæller Lindström.

Sprængning med forsigtighed

Ifølge Lindström er sprængningsjobbet ret specielt. VEAS' faciliteter indeholder en gasmotor, der producerer strøm ved hjælp af den biogas som affaldet, der håndteres i filtreringsprocessen, udleder. Gasmotoren er følsom overfor rystelser; derfor skal vores sprængning udføres på en speciel måde," fortæller han.

Indtil videre er VEAS også tilfredse. "Selvom det ikke er noget standardprojekt, er vi glade for udførelsen. Dette er også første gang vi har haft en leverandør, der, indtil nu, har undgået fravær på grund af sygdom. Det fortæller os, at Lemminkäinen tager HSE alvorligt," fortæller Projektchef Per Torp.

Hurtige fakta

Kunde: VEAS (Vestfjorden Avløpsselskap)
Hvor: Slemmestad, Asker, Norge
Hvad: Udvidelse af en fjeldhal for at bygge en forbedret løsning til håndtering af tørt affald fra VEAS' filtreringsproces. Tørt materiale er affald eller køkkenaffald i spildevandet og kloakken, der filtreres gennem VEAS' system. Som en del af dette projekt, fjerner Lemminkäinen 2500 m3 klippestykker.
Projektets varighed: 5-6 uger

Tekst og billeder af Tom Andre Aas

Anlægsleder Tom Lindström, Lemminkäinen

Vi har tæt kontakt til VEAS-projektets ledelse for at kunne levere projektet med mindst mulige forstyrrelser af den daglige drift. Vi bruger enkelthulssprængninger, en detonator pr. hul, og elektroniske spræningskapsler for at minimere rystelserne.

Formand Anders Helge Bratteland, Lemminkäinen

Ja, restriktionerne for rystelser kræver en omhyggelig udførelse. I tillæg hertil består fjeldet af leret skifer, der gør det til en ekstra udfordring at arbejde med.

Byggepladsleder Magnar Breimoen, Lemminkäinen

Dette er omhyggelig sprængning på et avanceret niveau. Vi har arbejdet sammen som team i lang tid, og med succes løst udfordringer hen ad vejen. Ind til videre forløber projektet som planlagt.

21-04-2015

9 personer synes godt om dette