Et nyt hjem: Fra plan til realitet

Käpylän Posteljooni, et af Lemminkäinens byggeprojekter i Helsinki, skrider frem efter planen. Efter to års indledende arbejder er selve byggeriet nu ved at gå i gang. Denne artikelserie udforsker, hvordan nye boliger får nye ejere.

Når der iværksættes et boligbyggeri, har de fremtidige beboere ingen ide om, at der er nogen som er ved at bygge et nyt hjem til dem. Den første fase involverer drøftelser mellem bygherren og designerne samt beregninger og tegninger, som skal forelægges de godkendende lokale myndigheder.

Det var også tilfældet med Käpylän Posteljooni i foråret 2015. Bygningen skulle placeres på en exceptionel grund i Käpylä – et kulturelt og historisk vigtigt område og området for den Olympiske By for sommer-OL i Helsinki i 1952. Kun i ganske sjældne tilfælde er der givet byggetilladelse for Käpylä siden 1970'erne – indtil nu.

Helsinki kommune har givet grønt lys til Käpylän Posteljooni. Bygningen for det gamle posthus på grunden vil blive revet ned, og et skilt på bygningens mure vil annoncere, at her bygges der nye boliger. På Lemminkäinens hjemmeside er projektet placeret under "Igangværende projekter" ("Projects in progress").

Fremskridt via samarbejde

Lige fra starten involverer byggeprojekter en lang række mennesker. Susanna Painilainen har i længere tid arbejdet på en markedsføringsplan for Posteljooni.

"Vi har drøftet grund- og etageplaner med salgsteamet, byggelederen og arkitekten. Dette er et helt særligt projekt, da det udover vores ombygningsingeniører også omfatter en indretningsarkitekt," fortæller Susanna, som arbejder inden for hussalg.

Som altid er noget af det vigtigste placeringen. "Takket være placeringen i Käpylä, er Posteljooni sikker på at tiltrække stor interesse uanset markedssituationen."

Forestil dig dit nye hjem

Når man køber en ny lejlighed, skal man kunne forestille sig, hvordan det ser ud på baggrund af tegninger og en online app. Lemminkäinen har desuden fået udført en miniature model af Posteljooni.

"Mange købere ønsker at vide, hvordan udsynet fra deres vinduer vil være. Det hjælper jeg dem med at kunne se," fortæller Susanna.

Fordelene ved en ny lejlighed er bl.a. at der ikke vil være noget behov for renovering mange år frem. De tekniske installationer vil ligeledes være helt up-to-date. For nogle mennesker er det vigtig at være de første beboere i en lejlighed.

Køberne skal have god tid til at sælge deres gamle lejlighed. De kan desuden få medindflydelse på designet af deres nye hjem.

"Dem som køber tidligt har mulighed for at tilpasse grundplanet af deres lejligheder, designe køkkenet og vælge materialer til overfladerne. Prisen omfatter valgmulighed mellem tre materialer, men et bredere udvalg er tilgængeligt mod ekstrabetaling. Priserne vil blive fastsat fra sag til sag," fortæller Susanna.

Nyt møder gammelt

Det elegante miljø omkring Käpylä stiller særlige krav til Posteljooni. Projektet er særligt vigtigt for Lemminkäinen, og virksomheden investerede i første omgang i projektet for egen risiko.

"Grunden er placeret ved siden af et område med fredede bygninger. Vi udarbejdede udkast og planer i to år, før vi udfyldte vores ansøgninger om byggetilladelse," fortæller byggeleder Jarkko Mäenpää.

Projektet omfatter 57 lejligheder på et til fire værelser. Lejlighedernes størrelse ligger fra 30 til 120 m2. Posteljooni er stilfuldt. Det nye lejlighedskompleks går i harmoni med arkitekturen fra 50 år tilbage.

Dette er den første artikel i en serie, som udforsker, hvordan nye lejligheder får deres ejere. Vi vil følge Käpylän Posteljooni-projektet fra planlægningsfasen til de første beboere flytter ind. Den næste artikel vil blive publiceret ultimo 2015.

Tekst: Anna-Maria Wasenius
Foto: Juho Paavola

08-09-2015

16 personer synes godt om dette