Kontrol af eget arbejde

Boligbyggeri involverer typisk et stort antal underleverandører og flere hundrede arbejdsprocesser. Omhyggelige kontroller før overlevering efter afslutning af de enkelte arbejdsprocesser sikrer effektiv projektstyring.

Lemminkäinen bygger mere end 800 lejligheder i Aurinkolahti, som ligger i Helsinkis Vuosaari-distrikt i Finland. Den sidste af disse lejligheder bliver færdig i 2022. Fem boligblokke er allerede færdige.

"Overleveringsfaserne er forløbet glat, da underleverandørerne har afsluttet deres arbejde til tiden eller før tiden. Der har kun været behov for mindre overfladereparationer, efter at beboerne har foretaget indflytningskontrol," siger tilsynsførende Tommi Savolainen, som leder de interne arbejdsprocesser.

Kahvimylly-boligblokken i Helsinki stod færdig i slutningen af juni 2015. Den 13 etager høje bygning indeholder 62 moderne lejligheder, hvoraf mange har havudsigt. Beboerne kan nyde deres nye hjem fuldt ud, når det står helt færdigt og opfylder deres forventninger.

Kontrol før overlevering sparer penge

Kontrollen betyder, at entreprenørerne kontrollerer deres eget arbejde og udbedrer eventuelle mangler, før projektet overleveres til den næste entreprenør.

"Vi godkender ikke arbejdet og betaler ikke fakturaerne, før entreprenøren har udført og dokumenteret en foreløbig kontrol af gulve eller et delprojekt," siger Tommi.

Når eventuelle fejl og mangler udbedres før næste arbejdsproces, er det ikke nødvendigt at beskæftige sig med dem senere. Alle parter sparer penge, tid og besvær. Kvaliteten af det endelige resultat er højere, og projekterne afsluttes til tiden.

Tommi understreger at kontroller, der udføres før overlevering, også forbedrer arbejdssikkerheden. "Hver enkelt underleverandør afleverer sit affald i en affaldscontainer sidst på dagen og holder på den måde byggepladsen ren."

Han understreger, at endelig økonomisk afregning med underleverandøren først må finde sted, når alle fejl og mangler er udbedret. Det er vanskeligere, hvis underleverandøren vender tilbage efter at slutfakturaen er betalt.

Det er specielt vanskeligt for de tilsynsførende at sikre, at arbejde i relation til bygningssystemer er afsluttet, da de sjældent har ekspertise inden for tilsyn med et sådant arbejde. "Troværdige underleverandører er deres vægt værd i guld, specielt inden for tekniske bygningssystemer," siger Tommi.

Når projektet nærmer sig sin afslutning, udfører hovedentreprenøren den endelige kontrol før overlevering. I en lejlighedsbygning skal denne endelige kontrol starte to eller tre måneder før lejlighederne overleveres til beboerne. "Kontrollen tager ca. to uger, hvorefter der skal være en måned til udbedring af eventuelle fejl og mangler. Alt skal ordnes før indflytningskontrollerne."

Klar til beboerne

I Kahvimylly udfører beboerne den første kontrol i maj. I et stort projekt vil man altid kunne finde en klat maling det forkerte sted eller en plet på en malet væg.

"I overensstemmelse med de generelle kvalitetskrav i byggebranchen, udbedrer vi eventuelle fejl og mangler, som kan ses med det blotte øje på 1,5 meters afstand i normal belysning. Men i praksis udbedrer vi også eventuelle fejl og mangler, som kunden har opdaget, når overfladerne undersøges med en lygte med få centimeters afstand. Det kan være lige præcis det, der gør vores kunder glade."

Efter at udbedringerne var foretaget, kontrollerede beboerne Kahvimylly en sidste gang. I følge Tommy må den tilsynsførende ikke arbejde på flere projekter i løbet af en overleveringsfase. "For det tager tid og kræver koncentration at udføre en grundig kontrol."

Tekst: Johanna Paasikangas-Tella
Fotos: Tomi Nuotsalo

Glade beboere

Tapiola 1, som ligger midt i St. Petersborgs historiske centrum, blev overleveret til beboerne i juni. Der er 339 lejligheder. Beboerne er glade for deres nye hjem ved kanalen.

"Alt i alt var beboerne meget glade og startede deres liv i deres nye hjem med et smil," siger Sales Department Specialist and Mortgage Credit Manager Irina Nemkova.

Kontrollen før overleveringen blev nøje planlagt mellem alle samarbejdspartnere og styret ved hjælp af en fælles kalender. Alle kunne følge udviklingen i realtid.

"Det gjorde det muligt for alle at forberede sig på kontrollen og godkendelsen af deres arbejde og sikre tilstrækkelig dokumentation," siger Irina. Igennem hele processen var der dage, hvor op til 20 personer deltog i kontrollen og godkendelsen af en enkelt lejlighed.

03-11-2015

5 personer synes godt om dette