Alder er ingen hindring

Magnus Kolbrekk er 19 år gammel og formand. Trygve B. Gran kører tromlen, og han er 70 år gammel. Der er en aldersforskel på 50 år mellem de to. En forskel, som de begge to synes er en fordel.

Vi møder slidlagsteamet fra Lemminkäinen på et job på Ramnesveien, omkring 10 minutters kørsel fra afdelingskontoret ved Sem. Teamet har travlt med at afrette kommunevejen med et jævnt slidlag.

- Ja, vi er på vejen, siger Magnus Kolbrekk. Han er formand, 19 år gammel, og han kan modtage sit svendebrev hvornår det skal være.

Hvorfor valgte du asfaltindustrien? – Jeg syntes det så sjovt ud, og det er det. Selvom jeg kan være lidt træt af det i slutningen af sæsonen, ser jeg virkelig frem til at komme tilbage på vejen efter vinteren.

Hvordan kan det være du blev formand så hurtigt? – Ja, jeg må have gjort et godt førstehåndsindtryk, griner han. – Jeg måtte tage chancen, da jeg fik den. Efter at have arbejdet som teammedarbejder i 6 måneder startede vi på E18-projektet, og lidt efter lidt blev jeg permanent formand gennem projektet, fortæller han.

Er det ok at lede mennesker der er ældre end dig selv? – Det er lidt specielt at jeg er formand for Trygve, der er 50 år ældre end mig. Og det er ikke altid nemt, siger han og griner. – Jeg har meget at lære, og Trygve har masser af erfaring. Han gør ting på en lidt anden måde end vi yngre mænd med mindre erfaring, fortæller han.

Og Trygve er enig. – Jeg har kørt tromle for Lemminkäinen i 20 år, og har mødt mange formænd. Diskussioner opstår omkring hvordan vi skal gøre ting, for eksempel omkring slidlag, fortæller han. – Men det er bare med til at gøre arbejdsdagen spændende. De unge gutter lærer hurtigt. Jeg har altid sagt, at hvis underlaget er godt, vil toplaget også blive godt.

Trygve B. Gran er 70 år gammel, men har ikke tænkt sig at gå på pension. - Nej, jeg har det dejligt med at arbejde. Jeg arbejder på en sæsonkontrakt, og jeg tager en sæson ad gangen. Min kone bliver ved at sige, at jeg skal lade mig pensionere, men vi får se. Når en ny sæson starter så kribler det i mig. Jeg er altid rastløs, når jeg går rundt derhjemme, selvom jeg også har nok at se til der.

Efter at have tænkt sig om lidt, siger han: - Du ved, det er underligt. Jeg har arbejdet sammen med mennesker siden jeg var 15-16 år gammel, og jeg nyder det virkelig.

Kollegerne er også vigtige for Magnus. – Jeg kan godt lide det her. Hvis jeg arbejder sammen med rare mennesker der ved hvad de har med at gøre, så har jeg det godt med at gå på arbejde. I tillæg er det dejligt at lære noget af erfarne kolleger som Trygve.

21-04-2015

23 personer synes godt om dette