Ekspert i sprængninger

Uanset om det handler om adskillige kilo dynamit i et byområde eller mange tusinde kilo flydende sprængstof i ødemarken i Lapland, er Juha Viitala eksperten: han er ansvarlig for sprængningsarbejder på byggepladser i Finland.

"Udgangspunktet er altid, at arbejdet til trods for omhyggelige sikkerhedsforanstaltninger er farligt. Men det er også interessant arbejde, for jeg kan lide udfordrende situationer og at arbejde selvstændigt."

Juha kom til Lemminkäinen for otte år siden. På det tidspunkt læste han stadig til ingeniør på Saimaa University of Applied Sciences i det østlige Finland. I dag omfatter hans opgaver på byggepladserne sikkerhedsplaner, indberetninger til politiet, konkrete opgravningsplaner for hvert arbejde, områdespecifikke sprængningsplaner og styring af sprængningsarbejder samt rapportering af vibrationsmål og samarbejde med myndighederne og lokale beboere.

Han husker stadig en ældre dame, der boede nær en udgravning og var bange for sprængningerne. Som det var normalt hos Lemminkäinen, besøgte Juha damen og holdt hende med selskab, mens sprængningerne fandt sted.

"Generelt forsøger jeg at kommunikere proaktivt med de lokale. Vi modtager færre henvendelser, når folk på forhånd ved, at den trykbølge, som får deres vinduer til at klirre, ikke er farlig og ikke vil ødelægge noget."

Tekst og foto: Juho Paavola

17-11-2015

21 personer synes godt om dette