Kaarle Henrik Pentti 1918–2014

En god ven af Lemminkäinen er gået bort

Industrirådgiver, oberstløjtnant K.H. Pentti gik bort i Helsinki, Finland, den 29. december 2014. Han var 96 år gammel. Hans far, S.J. Pentti, var aktivist, medlem af den Hvide Hær og fabrikant. Hans mor, Helmi Arneberg-Pentti, var en nøgleperson med indflydelse i Lotta Svärd-organisationen. Den Hvide Hær blev også en del af K.H. Penttis liv, da han var en skoledreng. I 1941 blev han udnævnt som officer fra det finske Militærakademi med den bedste eksamen i sin klasse. Under krigen mod Sovjetunionen var han blandt andet chef for Helsinkis projektørbataljon.

Efter krigen tog han en magistergrad i teknologi, økonomi og virksomhedsadministration, og havde direktørposter i store virksomheder: United Paper Mills, Shell og Neste. Desuden grundlagde han det finske nødforsyningssystem.

Pentti var formand for Lemminkäinens bestyrelse fra 1959 til 1966 og fra 1978 til 1993. Under hans ledelse voksede en relativ mellemstor beton- og asfaltvirksomhed til et internationalt byggefirma og børsnoteret virksomhed. Firmaets udvikling nød godt af hans exceptionelle store viden og erfaring. Han var en stor tilhænger af internationalisering og havde store sprogkundskaber. Han var også en dygtig lærer, på områder som generel viden, gode manerer, påklædning og korrekt brug af sprog. Oskari Vilamo-fonden blev grundlagt på hans initiativ i 1985 for at støtte mere forskning i byggeriet. Vilamo var hans svigerfar.

K.H. Pentti var en renæssancemand. Han blev tildelt æresdoktorgrader i teknologi og militær videnskab. Han spillede valdhorn i mange orkestre. Han var også en dygtig sportsmand og vandt adskillige nationale mesterskaber i boldkampe. Han spillede finsk baseball, basketball, fodbold, ishockey og markhockey. K.H. Pentti var en karismatisk individualist hvis medarbejdere husker ham med glæde.

 

Matti Aalto

19-03-2015

9 personer synes godt om dette